Not Found Any Amenities
Not Found Any Amenities
Pelješac

Pelješac je drugi po redu najveći hrvatski poluotok koji se smjestio na jugu Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pelješac je administrativno podijeljen na četiri općine: Orebić, Janjina, Ston i Trpanj. Orebić je najveće mjesto na poluotoku Pelješcu, smješteno ispod brda Sv. Ilija. Do Orebića se može doći trajektom iz grada Korčule i kopnenim putem, cestom koja od Stona ide preko cijelog poluotoka Pelješca. Orebić je slikovit gradić, koljevka pomorskih kapetana i mornara čija se bogata tradicija čuva u Pomorskome muzeju.

Grad Ston koji se dijeli na Veliki i Mali, ima pregršt građevina iz srednjeg vijeka koji su posjetiteljima izuzetno zanimljivi. U Stonu se nalazi solana koju je dala izgraditi Dubrovačka Republika i to je najstarija Solana koja još uvijek radi. Ston je u neku ruku, građen po uzoru na Dubrovnik: ima svoj Knežev dvor, svoju Biskupsku palaču, svoju Glavnu stražu, svoju katedralu, svoju Minčetu, svoju Placu.

Zatim dolazimo do Trpnja, najstarijeg mjesta na Pelješcu. Trpanj je staro povijesno i ribarsko naselje, s izvorskom vodom, bujnim mediteranskim raslinjem i starim renesansnim palačama. Trpanj se diči izvrsnim vinskim podrumima, bogatim lovištima, ribom i čistim plažama okruženim borovim šumama. Zatim Janjina, naselje u unutrašnjosti Pelješca, podno brda Gradine u kojoj gospodarska osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo.