Što se sve mora napraviti kako bi događanja u turizmu koja su inspirirana kulturom i tradicijom bila organizirana i na koje sve načine možemo obogatiti našu turističku ponudu i naše destinacije?

Na IQM Destination edukaciji s temom Događanja inspirirana kulturom i tradicijom, koju moderira Đurđica Šimičić, prisustvovali su direktorica Turističke Zajednice Grada Raba, Ivana Matušan, govorila je o projektu Rabska Fjera te direktor Turističke Zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković koji je govorio o projektu Lošinjskim jedrima oko svijeta.

Rabska Fjera je prvi i najveći sredjovjekovni ljetni festival u trajanju od 3 dana koji se održava već 20 godina zaredom u srpnju. Hrvatska Turistička Zajednica je generalni pokrovitelj i dugi niz godina je TOP manifestacija. Uključuje otprilike 700 kostimiranih sudionika i oko 110 radionica te broji oko 30 000 tisuća posjetitelja. Projekt je financiran od strane Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke Zajednice Grada Raba i sponzora.

Glavni program održavanja Fjere je predstavljanje srednjovjekovnih zanata u radionicama, igranje viteških igara te ostali sadržaji koji se mogu uklopiti u ovakav festival te se poklapaju sa statutom. Mjesto održavanja Fjere je povijesna jezgra grada Raba, prvenstveno područje najstarijeg lokaliteta – Kaldanca. Čitav niz udruga, klubova, institucija sudjuluju u projektu.

Fjeru pripremaju i organiziraju 3 institucije Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab te Turistička Zajednica Grada Raba. Izvršni odbor Fjere funkcionira i sastaje se tijekom cijele godine. Rad na Fjeri traje 365 dana u godini, ali intenzivnije 2 mjeseca prije same manifestacije.

Postoje neki izazovi u organizaciji, primjerice, veliki broj udruga, klubova i institucija sudjeluje u kreiranju jedinstvenog projekta Rabska Fjera te je vrlo važno s njima pravodobno i nedvosmisleno komunicirati kako bi u krajnjoj liniji projekt bio uspješan i na visokoj razini, to se radi na koordinacijskim sastancima sa čelnim osobama radionica.

Posebno važno, ujedno i izazovno, je postavljanje radionica u gradskoj jezgri u špici sezone – pored svakodnevnih obveza. Kada se govori o logističkim izazovima, najveći pritisak je na komunalnom društvu Dundovo, jer su zaduženi za dostavu svih materijala, pomoći pri sklapanju štandova, ukrašavanju gradske jezgre cvijećem, vijencima i zastavama odvoz smeća, čišćenje gradske jezgre tijekom cijeloga dana i cijele noći.

Gradska jezgra u tom razdoblju funkcionira cijeli dan i cijelu noć jer Grad Rab odobri posebno radno vrijeme svim uslužnim djelatnostima (24 sata dnevno).

U usporedbi sa Rabskom Fjerom, manifestacija Lošinjskim jedrima oko svijeta nema povijesni značaj svog datuma već je odabran rujan kako bi se produžila turistička sezona. Festival obnavlja pomorsku i brodograđevnu tradiciju otoka Lošinja.

Projekt je započeo sa istraživanjem pomorske baštine, obitelji, zanimljivosti, plovidbene rute. Prvi festival održan je 2017 godine. Početak je uvijek prva subota u mjesecu rujnu, festival traje dva tjedna odnosno 3 vikenda. Sudjeluje oko 50-tak volontera, otprilike 250 sudionika i 10 000 posjetitelja. Festival je posvećen moru, ljudima i brodovima.

Na festivalu ima puno radionica od pletenja mreže, mornarskih čvorova, izrade suvenira, škole jedrenja. Cilj je kroz festival prezentirati stare zanate i upoznati mlade da vide kako se to nekada radilo i možda ih zainteresirati kako bi nastavili tu tradiciju. Festival ima i gastronomsku komponentu, tijekom festivala u kreiranju jedinstvenog doživljaja sudjeluju i Lošinjski ugostitelji koji za taj period festivala osmišljavaju kreativne jelovnike koje će imati u ponudi u trajanju festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta.

Related Posts

Download Minecraft alleen van de officiële website. Deze server heeft ‘chest and land protection‘. ...
admin
June 27, 2022
I critici hanno notato che Windows 10 enfatizza pesantemente i servizi freemium e contiene varie ...
admin
June 23, 2022
Er zijn vele boeken die over de computer gaan waardoor het moeilijk wordt om het juiste boek uit te ...
admin
June 22, 2022