Not Found Any Amenities
Not Found Any Amenities

Što se sve mora napraviti kako bi događanja u turizmu koja su inspirirana kulturom i tradicijom bila organizirana i na koje sve načine možemo obogatiti našu turističku ponudu i naše destinacije?

Na IQM Destination edukaciji s temom Događanja inspirirana kulturom i tradicijom, koju moderira Đurđica Šimičić, prisustvovali su direktorica Turističke Zajednice Grada Raba, Ivana Matušan, govorila je o projektu Rabska Fjera te direktor Turističke Zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković koji je govorio o projektu Lošinjskim jedrima oko svijeta.

Rabska Fjera je prvi i najveći sredjovjekovni ljetni festival u trajanju od 3 dana koji se održava već 20 godina zaredom u srpnju. Hrvatska Turistička Zajednica je generalni pokrovitelj i dugi niz godina je TOP manifestacija. Uključuje otprilike 700 kostimiranih sudionika i oko 110 radionica te broji oko 30 000 tisuća posjetitelja. Projekt je financiran od strane Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke Zajednice Grada Raba i sponzora.

Glavni program održavanja Fjere je predstavljanje srednjovjekovnih zanata u radionicama, igranje viteških igara te ostali sadržaji koji se mogu uklopiti u ovakav festival te se poklapaju sa statutom. Mjesto održavanja Fjere je povijesna jezgra grada Raba, prvenstveno područje najstarijeg lokaliteta – Kaldanca. Čitav niz udruga, klubova, institucija sudjuluju u projektu.

Fjeru pripremaju i organiziraju 3 institucije Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab te Turistička Zajednica Grada Raba. Izvršni odbor Fjere funkcionira i sastaje se tijekom cijele godine. Rad na Fjeri traje 365 dana u godini, ali intenzivnije 2 mjeseca prije same manifestacije.

Postoje neki izazovi u organizaciji, primjerice, veliki broj udruga, klubova i institucija sudjeluje u kreiranju jedinstvenog projekta Rabska Fjera te je vrlo važno s njima pravodobno i nedvosmisleno komunicirati kako bi u krajnjoj liniji projekt bio uspješan i na visokoj razini, to se radi na koordinacijskim sastancima sa čelnim osobama radionica.

Posebno važno, ujedno i izazovno, je postavljanje radionica u gradskoj jezgri u špici sezone – pored svakodnevnih obveza. Kada se govori o logističkim izazovima, najveći pritisak je na komunalnom društvu Dundovo, jer su zaduženi za dostavu svih materijala, pomoći pri sklapanju štandova, ukrašavanju gradske jezgre cvijećem, vijencima i zastavama odvoz smeća, čišćenje gradske jezgre tijekom cijeloga dana i cijele noći.

Gradska jezgra u tom razdoblju funkcionira cijeli dan i cijelu noć jer Grad Rab odobri posebno radno vrijeme svim uslužnim djelatnostima (24 sata dnevno).

U usporedbi sa Rabskom Fjerom, manifestacija Lošinjskim jedrima oko svijeta nema povijesni značaj svog datuma već je odabran rujan kako bi se produžila turistička sezona. Festival obnavlja pomorsku i brodograđevnu tradiciju otoka Lošinja.

Projekt je započeo sa istraživanjem pomorske baštine, obitelji, zanimljivosti, plovidbene rute. Prvi festival održan je 2017 godine. Početak je uvijek prva subota u mjesecu rujnu, festival traje dva tjedna odnosno 3 vikenda. Sudjeluje oko 50-tak volontera, otprilike 250 sudionika i 10 000 posjetitelja. Festival je posvećen moru, ljudima i brodovima.

Na festivalu ima puno radionica od pletenja mreže, mornarskih čvorova, izrade suvenira, škole jedrenja. Cilj je kroz festival prezentirati stare zanate i upoznati mlade da vide kako se to nekada radilo i možda ih zainteresirati kako bi nastavili tu tradiciju. Festival ima i gastronomsku komponentu, tijekom festivala u kreiranju jedinstvenog doživljaja sudjeluju i Lošinjski ugostitelji koji za taj period festivala osmišljavaju kreativne jelovnike koje će imati u ponudi u trajanju festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta.

Related Posts

IQM Destination VUKOVAR projekt ulazi u četvrtu godinu suradnje, te u cilju odgovornog partnerstva ...
Morena
October 10, 2023
Prvi dio godine gosti u Novalji izuzetno zadovoljni kvalitetom Svaki segment turizma potrebno je ...
Morena
June 2, 2023
Što se sve mora napraviti kako bi događanja u turizmu koja su inspirirana kulturom i tradicijom bila ...
Oliver Gadza
November 16, 2021