Not Found Any Amenities
Not Found Any Amenities
Zlatna Slavonija

Destinaciju Zlatna Slavonija čine gradovi Požega, Kutjevo, Pleternica, Lipik, Pakrac i općina Velika.

U središtu “Zlatne doline” nalazi se grad Požega. Okružuju je Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora. Svoju povijest Požega piše već osam stoljeća. U 19. stoljeću, kad su se u Požegi osnivala mnoga kulturna društva, ona dobiva naziv ˝Slavonska Atena˝. Požega je važno kulturno i gospodarsko središte te sjedište Požeško-slavonske županije.

Između brijegova, u kutu, nalazi se gradić koji je po svojem geografskom položaju dobio i ime. Kutjevo. Ondje se već skoro osam stoljeća uzgaja vinove loze i proizvode se kvalitetna vina poput svjetski poznate kutjevačke graševine, sivog i bijelog pinota, traminca i rajnskog rizlinga. Posjetitelji Kutjeva mogu, osim u kušanju vina, uživati u prirodnim ljepotama ovog kraja te ribljim specijalitetima.

Od početka svoje povijest, Pleternica slovi kao kulturno središte.Slavonci, posebno Pleterničani, u svojoj tradiciji imaju bećarac – satiričnu narodnu pjesmu koja je od 2011. uvrštena na UNESCO listu kulturne nematerijalne baštine. Danas je Pleternica i poznato vjersko i edukacijsko središte.

Na spomen Lipika, mnogima su prva asocijacija lijepi i cijenjeni konji lipicanci. Arheološki nalazi pokazuju da su se u Lipiku nalazile rimske terme. Danas se tu nalaze Lipičke toplice s posebno ljekovitom termalnom vodom.

U dolini rijeke Pakre nalazi se grad Pakrac. Uz kulturne i sakralne spomenike ovog grada, posebnost su i brojna talijanska naselja u kojima su i danas očuvani talijanski običaji, jezik i gastronomija.

Općina Velika nalazi se podno brda Lapjak na Papuku te je poznato polazište ljubitelja prirode. Bogato je kulturno središte u kojem se i danas posebno njeguje folklorna baština, slavonska tradicija i posebna velička narodna nošnja.

PRIKAZ ČLANICA